Whatsapp'ın sonu geliyor: Yakında bu iPhone'ları kullanamayacaksınız

Lorenrot

New member
Destek iptal edildi
Gelecek yıl bitecek: Bu iPhone'lar yakında WhatsApp'ı kullanamayacak

Mevcut bağlantıyı kopyala

Whatsapp yine ortalığı karıştırıyor: Mayıs ayından itibaren üç iPhone artık Messenger'ı yükleyemeyecek. Neyse ki çoğu kullanıcı güvende olmalıdır.

Aylık iki milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, dünyanın en popüler mesajlaşma aracıdır. Ana şirket Meta, eski cihazlara aynı önemde güncellemeler sağlama görevini üstleniyor. Ama bir noktada her şey bitti. Şirket şimdi birkaç iPhone için desteğin sona erdiğini duyurdu.

Çünkü 5 Mayıs 2025'te Whatsapp sert bir kesinti yapacak: O andan itibaren mesajlaşma uygulaması yalnızca iOS 15.1 veya daha yeni işletim sistemini çalıştıran iPhone'larda çalışacak. Bu, aynı anda üç işletim sistemi sürümünü ortadan kaldırır: iOS 12'ye sahip modeller şu anda hala desteklenmektedir.

Whatsapp: Bu iPhone'lar yakında iptal edilecek

Neyse ki pratikte etki muhtemelen başlangıçta göründüğünden daha az şiddetli olacaktır. Apple, iOS 12 ve iOS 15 arasında akıllı telefonunun yalnızca dört modelinin desteğini kaldırdı. Bu nedenle yalnızca iPhone 5s, iPhone 6 ve 6 Plus etkilenir. Diğer tüm iPhone'lar ya desteklenmeye devam ediyor ya da desteklenen modeller listesinden zaten kaldırılmış durumda.

Büyük sıçramaya rağmen bu kadar az cihazın iptal edilmesinin basit bir nedeni var: Apple, iPhone 5'lerle ilk kez 64 bit çipi piyasaya sürdü; önceki modeller yalnızca 32 biti destekliyordu. Dolayısıyla iPhone 5'lerden önceki tüm iPhone'lar çok daha erken ayıklanmıştı: iOS 12 artık 32 bit desteği sağlamıyordu.

Ancak WhatsApp'ın bir sonraki işletim sistemi sıçraması muhtemelen daha fazla cihazı kapsamayacaktır: Apple, iOS 16 ile birlikte iPod Touch'ın yanı sıra iPhone 6s'ten iPhone 7 Plus'a kadar beş iPhone modelinin desteğini kaldırdı.

Uzun yarı ömür

Adım zorlu görünse bile Whatsapp, cihazlar artık desteklenmeyene kadar diğer uygulamalara göre önemli ölçüde daha uzun süre bekler. iPhone 5'ler 2013'te piyasaya çıktı ve hatta iPhone 6 bile artık on yaşın üzerinde. Apple'ın kendisi artık bunu desteklemiyor: Üretici, bu yılın Nisan ayından bu yana iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı “eskimiş” olarak değerlendirdi ve artık tamir bile edilmiyor.

Ayrıca şunu okuyun:

Whatsapp: Neden yakında bir daha sesli mesajları dinlemek zorunda kalmayacaksınız?

Pssst, gizli: WhatsApp sohbetlerini tamamen ortadan kaldırmak bu kadar kolay