“Zorunlu sauna ziyaretleri” içeren iş ilanı internette viral oldu

Lorenrot

New member
Spektrum Stüdyoları
“Sauna ziyareti zorunlu”: Oyun geliştiricisinin rahatsız edici iş ilanı viral oluyor

İş gereği saunaya gitmek: İş ilanı başka seçenek bırakmadı (sembolik görüntü)

© marcus / Imago Görselleri

Stern editörü Malte Mansholt

Bir iş için neleri yapabilmeniz gerekiyor? Her işveren bunu farklı görüyor. Polonyalı bir oyun geliştiricisinin iş ilanı, özellikle saçma bir gereklilik nedeniyle artık viral oluyor. Stüdyonun tepkisi neredeyse işleri daha da kötüleştirdi.

İş ilanlarında başvuru sahipleri için pek çok tuhaf gereksinim vardır. Polonyalı oyun geliştiricisi Spectrum Studios'un oyunu o kadar öne çıkıyor ki viral oldu: Başvuru sahiplerinin sauna ziyaretlerine katılmaları gerekiyor. Gerekçe tuhaf.

İş ilanı oldukça zararsız bir şekilde başlıyor. Bu “çığır açan bir oyun” üzerinde çalışmakla ilgili; çalışma, çizimleri ve uygulamanın geliştiriciler tarafından izlenmesini içermektedir. Elbette belirli geliştirme araçlarına ilişkin deneyim gibi niteliklere ilişkin beklentiler de var. Ancak bir nokta öne çıkıyor: Gereksinimlerin son noktasında “Sauna ziyaretleri (pazarlık yapılamaz – tüm ekibin ürünü anlaması gerekir)” yazıyor.

Sauna isteğe bağlı değil

Stüdyonun kreatif direktörü Jacek Piórinski'nin, grafik tasarımcısı Aleksandra Wollna'nın başka bir stüdyodan gelen bir LinkedIn gönderisi altında bu pozisyona başvurmasını önermesinin ardından reklam viral oldu. Wollna, “Zaten iletişim halindeydik” diye yanıtladı. “Ama söylediklerinizden, çıplak sauna ziyaretlerini bir iş zorunluluğu olarak gördüğünüzü çıkardım. Bu benim için anlaşmayı bozan bir durum” diye paylaşımda bulundu ve böylece kamuoyunun bu gereklilik konusunda ilk kez bilinçlenmesini sağladı.

Yaratıcı yönetmen kendini bundan uzaklaştırmak yerine daha da ileri gitti: “Anlatıcı kızlarım bu harika senaryoyu yazmak için benimle saunaya gitmek zorunda kaldılar” diye açıkladı – hala Linked.in'de herkesin okuyabileceği bir senaryo. “Aslında bunu onsuz da yapabilirsiniz. Ama bence bu fantastik sahneleri yazmak için sauna deneyimlerini kullanabilmeleri kesinlikle harika.”

Bir yandan hızlı para kazanın – yarı zamanlı iş portallarının iş modelinin arkasında yatan şey budur

Bir yandan da para kazanın: Yarı zamanlı iş portallarının işinin arkasında yatan şey budur

04:21 dakika

Saunada “Tony Hawk's Pro Skater”

Bundan ortaya çıkan anlar, görünüşe göre henüz duyurulmamış bir oyunda bulunabilir – iş ilanına göre oyunun aslında bir sauna yöneticisi etrafında dönmesi gerekiyor. Ancak konsept, iş ilanı kadar çılgınca gelmiyor kulağa. Bu, sauna ziyaretleri etrafında dönen bir “anlatı deneyimi” ve konsepte göre “Life is Strange” hikaye serisinin, “Final Fantasy” rol yapma oyunlarının ve efsanevi kaykay sporunun bir karışımı olması gerekiyor. “Tony Hawk'ın Pro Patencisi” serisi. Ancak bunun oynanış açısından işe yaraması gerekiyor.

LinkedIn'de Piórinski, sauna ortamının aynı zamanda bu konuda deneyim sahibi olmanın önemli olmasının da nedeni olduğunu savunuyor. “Rus banyası ile kuru sauna arasındaki farkı anlatarak zamanımı harcamayacağım. Bunu hissetmeniz gerekiyor” diye iddia ediyor. “Eğer hoşuna gitmiyorsa başka bir iş ara.”

Piórinski, ancak çok sayıda muhalefetin ardından yaratılan izlenimi düzeltmeye çalıştı. Kendisi yorumlarında ve ayrıca “Computer Bild” dergisinin Lehçe baskısında yaptığı açıklamada, elbette hiç kimsenin saunaya çıplak gitmek zorunda olmadığını ve patronun varlığının zorunlu olmadığını vurguladı. “Birisi bunu yalnızca kadınlara yönelik saunada veya tek başına yapmak istiyorsa, bu elbette sorun değil” diye yazdı. “Şirket toplantısında sadece kızlar yalnızdı. Umurumda değil. Sadece oyuncularda uyandırmak istediğimiz duyguları anlamaları benim için önemli.” LinkedIn'deki bir Haber klipte de reklam algısını bozmaya çalıştı.

İş ilanına şok tepkiler

Ancak bunun için çok geç olabilir. İş ağındaki ve diğer sosyal medyadaki reklama verilen tepkiler sürekli olarak olumsuz oldu. Reddit'teki bir kullanıcı, “Her işveren iş ilanında cinsel tacizin normal olduğunu doğrudan yazmaz” diye şaka yapıyor. LinkedIn'deki bir işe alım uzmanı, “Anlatıcı kızları hakkında yazıyor olması ve durumun en utanç verici tarafının bu olmaması gerçekten etkileyici” diyor.

Sauna ziyaretlerinin nedeni de pek çok kişi için ikna edici değil; sonuçta, geliştiricilerin içeriğini bizzat deneyimlemek zorunda olmadığı sayısız oyun var. Bir Reddit kullanıcısı sırıtıyor: “Bir oyunun hikayesini yazabilmek için, durumları tam olarak oldukları gibi deneyimlemiş olmanız gerekir.” “Hitman serisinin geliştiricileri insanları öldürdü, Alien Isolation için uzay yolculuğu zorunluydu.”

Piórinski'nin potansiyel başvuru sahibini yönlendirmek istediği kadın bile artık kendisinden uzaklaşmış durumda. Wollna'nın ilk gönderisinde “anlatısı Mulan” ile iletişime geçmesi tavsiyesinde bulundu. Ancak etiketlenen Magdalena Kucenta bununla hiçbir şey yapmak istemiyor. Bir LinkedIn gönderisinde “Jacek benim anlatı tasarımında öğrencimdi” diye açıklıyor. “Projede onu desteklemeyi kabul ettim. Ama ben bir çalışan değilim. Ve insanları bana yönlendirdiğini bilmiyordum.” Bunu ancak iki tanıdığı onu aradıktan sonra öğrendi.

Kaynaklar:Linkedin, X, Bilgisayar Swiat, Filmweb, Reddit

#Konular