Yazılım: Avrupa’nın kuantum bilgisayarı şirketlere açılıyor

Lorenrot

New member
yazılım
Avrupa’nın kuantum bilgisayarı şirketlere açılıyor

T-Systems’in genel müdürü: Adel Al-Saleh. Fotoğraf

©Oliver Berg/dpa

Bir kuantum süper bilgisayarının geliştirilmesi: Almanya-Finlandiya merkezli IQM girişimine Avrupa’dan bir oyuncu da dahil oldu. T-Systems artık bulut üzerinden IQM kuantum sistemlerine erişim sağlıyor.

Gelecekte şirketler ve bilim kurumları, süper iletken kuantum bilgisayarların yapımında Avrupa pazar lideri olan IQM’nin sistemlerine bulut aracılığıyla erişebilecek. Alman-Finlandiya girişiminin kuantum altyapısı, Bonn’da duyurulan Telekom Grubu’nun BT hizmet sağlayıcısı T-Systems tarafından sunuluyor.

Kuantum hesaplama, günümüz bilgisayarları için fazla karmaşık olan algoritmaların hesaplanmasını mümkün kılar. Bu, örneğin şifreleme, makine öğrenimi ve yapay zeka, güvenlik ve simülasyon alanlarındaki uygulamalar için geçerlidir. Ancak şu ana kadar kuantum bilgisayarları yalnızca IQM gibi birkaç uzman şirket tarafından geliştirilip işletilebiliyor. Kuantum parçacıkları çok hassastır ve kontrollü kuantum özelliklerini en ufak bir rahatsızlıkta değiştirir.

Bu Haberin Detaylarıa karşın, T-Systems’in teklifi, uygulamaların düzenli olarak çalıştırılmasına yönelik değildir. Bulut hizmeti öncelikle know-how oluşturmaya hizmet etmelidir. Gelecekte müşteriler, IQM’nin kuantum altyapısı üzerinde kullanım senaryoları geliştirebilir ve bilgilerini genişletebilir.

Kuantum bilgisayarlar, sözde kübitlerle ikili bilgisayarlardan çok farklı çalışır. Klasik bir bilgisayardaki bit gibi, bir kübit 1 veya 0 durumunda olabilir. Ancak kübitin klasik bitte olmayan bir özelliği vardır: Bir kübit aynı anda 1 ve 0 durumlarında veya arada teorik olarak sonsuz sayıda durumda olabilir. Sonuç olarak, bir kuantum bilgisayar, belirli görevleri klasik bilgisayar sistemlerinden çok daha hızlı hesaplayabilir.

“Müşteriler bağımsız kuantum ortamına erişebilir”

T-Systems Genel Müdürü Adel Al-Saleh, kuantum teknolojisinin Avrupa’nın gelecekteki rekabet gücünde önemli bir rol oynayacağını söyledi. “IQM ile duyurmak, müşterilerimizin Avrupa’da oluşturulmuş ve yönetilen gerçekten bağımsız bir kuantum ortamına erişebileceği anlamına geliyor.”

Haziran ayının sonunda Microsoft, şirketlerin yaklaşan kuantum çağına hazırlanmak için kullanabilecekleri bir bulut hizmetini de duyurdu. Bununla birlikte, yazılım grubunun bulut hizmeti, geleneksel ikili bilgisayarlarda çalışır ve yalnızca kuantum mantığını simüle eder.

dpa

#Konular