Okmeydanı, Londra, Viyana ve Diyarbakır içinde bir müziğin hikayesi

Captain123

Global Mod
Global Mod
Metin Yoksu

Mahpus cezaları ve haklarındaki davalar sebebi ile biri Viyana’da başkası Londra’da yaşamak zorunda olan müzisyenler Sakina Teyna ve Zeynel Ali Bingöl, ‘Gula Rengîn’ müziği ile uzaklıkları ortadan kaldırdı. Nîman Evdilhekîm’in yazdığı müzik kelamını besteleyen Zeynel Ali Bingöl, Sakina Teyna ile düet yaparak kayda aldı. Müzisyen Fazilet Altınses’in de iştirakiyle Londra’dan Viyana’ya oradan da Diyarbakır’a yollanan Kürtçe müzik, müzisyenler fizikî olarak bir ortaya gelmeden düzenlenip kayda alındı. Müziğin oluşum sürecinde göz göze gelmeden sesin büyüsünü yaratmaya çalıştıklarını anlatan üç müzisyen, kelamın büyüsünde buluştu.

KEMAN SESİNİN BİNLERCE KİLOMETRELİK SEYAHATİ

İstanbul Okmeydanı’nda yaşayan Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Konservatuar öğrencisi müzisyen Zeynel Ali Bingöl hakkındaki davalar sebebi ile yurt dışına çıkmadan evvel, arkadaşı şair ve kelam muharriri Nîman Evdilhekîm ile vedalaştıkları günü anlatan müziğin kelamları ortaya çıkar. Bingöl, Londra’ya gidince arkadaşının yazdığı kelamları besteler. Londra’da, kaldığı meskenin banyosunda şarkıyı cep telefonu ile kayda alır. Bingöl, çabucak sonrasında ortalarında bir diyalog dahi bulunmayan sanatçı Sakina Teyna’ya şarkıyı gönderir. Kelamları ve müziği beğenen Teyna’nın da olumlu bir cevap vermesi ile iki müzisyen düet yapmaya karar verir. Ama ortalarında binlerce kilometre ara vardır. Bunun üzerine teknik imkânlar kullanılarak Okmeydanı’nda ortaya çıkan müziğin Londra’ya oradan da Viyana’ya olan kayıt süreci başlar.

Bingöl’ün aldığı birinci kayda dokunulmadan Sakina Teyna’nın da kayıt yapması beklenir. Akabinde ise Teyna ve Bingöl müzikte bir keman sesi bulunmasına karar verir. Son vakit içinderda kemanının sesi ile gönülleri fetheden müzisyen Fazilet Altınses ile görüşerek müzikte onun da olmasını isterler. Derken, Okmeydanı’nda başlayan kıssa Diyarbakır’da tamamlanır.

‘ŞARKININ GÜCÜ SİZİ BİRLEŞTİRİYOR’

yıllardır yurt haricinde yaşamak zorunda olan ve Türkiye’ye davaları sebebi ile gelemeyen müzisyen Sakina Teyna da müziğin birinci kaydını dinler dinlemez fazlaca sevdiğini söylüyor. Teknik yanların organize edilmesiyle yapıtı ortaya çıkardıklarını hatırlatan Teyna, Diyarbakır’dan Londra ve Viyana’ya, ortadaki arayı müziğin mani tanımaz yanı ile aştıklarını belirtiyor.

Sahnede sanatını icra ederken birden fazla vakit müzisyenler yahut dinleyiciler ile göz teması kurmaya itina gösterdiğini lisana getiren sanatçı, “Bu göz teması sizi sanatınızı icra ederken farklı hisler ile güçlendirir. Lakin bu yapıtta göz teması kurabilecek bir durum kelam konusu değildi. O yüzden kaydı okurken kelamların hissine kapılarak hissetmeye çalıştım. Güya bir yanımda Fazilet kemanıyla başka yanda Zeynel sazı ile eşlik ediyordu. Tekniğin imkânları, sonları ortadan kaldırırken kelamlar de hisleri birleştirebiliyor. Müziğin gücü sizi birleştiren bir noktaya getiriyor. Daha evvel oturup hiç sohbet etmediğimiz beşerler ile bu sayede bu hoş yapıtı tüm imkânsızlıklar ortasında emeği de ortaklaştırarak yaratabildik. Teknik harikalık; his ve samimiyetin olduğu işlerde, kıymetsiz kalabiliyor. Umarım bir gün göz temasını kurabileceğimiz imkânlar olur ve bir daha şarkıyı kayda alabiliriz. Kürtler birçok vakit sanatını ve edebiyatını sürgünde yarattı. O yüzden yerlerin bizi esir almasına müsaade vermeden üretmenin yollarını bulmalıyız” diyor.

GÖZ GÖZE GELMEDEN TINIYI VE KELAMI HİSSETMEK

Müziğe kemanıyla Diyarbakır’dan eşlik eden Fazilet Altınses, pandemi periyodunda bir ortaya gelme imkânı olmadığından bu türlü kaydı alınan diğer müziklerin kayıt ve seslendirmesinde yer aldığını anlatıyor. Altınses bir daha de fizikî olarak bir ortadayken yaratılan müziğin daha özel olduğunu söylüyor: “Tabi ki daima birlikte tıpkı yerde, tıpkı anda, temas halinde çalıp söylemenin başka bir tadı oluyor. Melodiyi de sevdim. Zeynel’in de ses tonu ve yorumu hisli. Zeynel’in bana gelen kayıtları cep telefonu ile kaydedilmiş kayıtlardı ve daha sonradan stüdyoda yeniden kayıt yapılmadı, olduğu üzere bu kayıtları kullandık. Zeynel ve Sakina başka ayrı kaydedip bana gönderdiler. Ben de onların kaydettiği iki kanalın üzerine tek seferde, birlikte çalıyormuş üzere kemanla eşlik edip kaydettim.”

KİLOMETRELERCE UZAKLIK MAHZUR OLAMADI

Ortalarında binlerce kilometre uzaklık ve bir ortaya gelememenin yarattığı zorlukları tekniğin imkânları ile aşmaya çalıştıklarını anlatan Zeynel Ali Bingöl de bunu, ülke gerçekliğinin bir öbür hali olarak özetliyor. Bingöl, “Sakina Teyna yıllardır sesine ve müziğine hayran olduğum bir sanatçı. Bu müzik, birinci ortaya çıktığından beri, Sakina’nın o harika sesi ile bu şarkıyı söylemesinin ne kadar hoş olacağını düşündüm. Sağolsun, Sakina müziğimizi sevdi ve müziğin da kayıt serüveni bu sayede başlamış oldu. Fazilet Altınses bilhassa takip ettiğim bir müzisyendi, işlerini beğenerek dinliyordum. Erdem’in kemanıyla müziğe eşlik etmesi gönül telimizdeki eksik sesi tamamladı. Bağlama ve ses kaydını akustiği düzgün diye banyoda telefon ile almıştım. Bu imkânlar ile beste kayda alındı. Her ne kadar bir ortaya gelemesek de Okmeydanı’ndan Londra’ya, oradan Viyana’ya uzanan serüven en sonunda Diyarbakır’da da alınan kayıtla ‘Gula Rengîn’ müziğinin kaydı tamamlanmış oldu” diyerek müziğin hikayesini özetliyor.

Yapıtın görüntü klibi de tıpkı biçimde üç farlı kentte çekilip Londra’da birleştirildi.