Korku kralı Stephen King yapay zekanın neden (henüz) onun yerini alamadığını açıklıyor

Lorenrot

New member
Yapay zeka yaratıcı olabilir mi?
“Ben bile bunun olacağını öngöremedim”: Korku kralı Stephen King, yapay zekanın neden (henüz) onun yerini alamadığını açıklıyor

Korkunç hikayelere aşina ama Stephen King henüz yapay zekanın dehşetine inanmak istemiyor

Stern editörü Malte Mansholt

Çalışmaları yapay zekayı eğitmek için kullanıldı. Korku filmi kralı Stephen King, yakın tarihli bir makalesinde kitabın neden henüz insan yazarlara ulaşmadığını ve bunun ne zaman değişeceğini açıklıyor.

“Kara Kule” dizisinde bilinci gelişmiş bir tren ana karakterleri öldürmeye çalışıyor. Ancak yazar Stephen King, yapay zekanın mevcut formlarından korkmuyor. Her ne kadar bunun yakında değişebileceğini düşünse de onun önünde durmak istemiyor.

King bunu yakın zamanda The Atlantic dergisindeki bir makalesinde açıklıyor. Makalenin başlığı, “Kitaplarım yapay zekayı eğitmek için kullanıldı”, zaten düşüncelerinin başlangıç noktasını açıkça ortaya koyuyor. Neredeyse iki hafta önce ChatGPT gibi dil yapay zekalarının da yasa dışı olarak yüklenen kitaplarla beslendiği öğrenildi. Ancak King bunu pek umursamıyor. Ona göre asıl soru şu: Yapay zeka bir insan yazarın yerini alabilir mi?

Parçalarının toplamından daha büyük

“Şu ana kadar cevap hayır” olduğundan emin. Ona göre bu öncelikle bir faktöre bağlı. Mevcut programlar çok büyük miktarda edebiyatı yutup işleyebiliyor; King için en önemli ön koşullardan biri, bir insan yazar olarak iyi yazmaktır. Ancak “bu parçaların toplamının ötesine geçen bir şey yaratma” yeteneği hâlâ eksik.

Örnek olarak henüz yayınlanmamış bir kitaptan bir sahneyi aktarıyor. Sahnede bir karakter diğerini arkadan vuruyor. Mermi kafayı delmek yerine kafatasına yerleşerek alından dışarı çıkan bir tür çıkıntıya neden oluyor. “O gün oturduğumda cinayetin işleneceğini, silahla işleneceğini biliyordum” diyor. “Tarih boyunca görünümü atıcının peşini bırakmayan bu çıkıntıdan haberim yoktu.”

Bunun gerçekten yaratıcı bir an olduğu konusunda ısrar ediyor. İnsanın orijinal düşünce kapasitesini takdirle karşılıyor: “Bu cinayetin öyküsünden ve gözlemlenmesinden doğan bir olay. Tam bir sürprizdi.” “Bir makine böyle bir şeyi uydurabilir mi? Ben öyle düşünmüyorum. Hala değil” (vurgu orijinalde).

instagram

Henry Cavill’den Tom Hardy’ye: Yapay zeka sanatçısı potansiyel Bond haleflerini rollerinde gösteriyor

Gerçek bir istihbarat yok (henüz).

Zaten okuyabileceğiniz gibi, makineler aracılığıyla bu tür bir yaratıcılığın temelde imkansız olduğunu düşünmüyor. King’e göre yaratıcılık farkındalığı gerektirir. “Ve bazı yapay zekaların buna sahip olduğuna dair iddialar var. O zaman yaratıcılık şimdi veya gelecekte de mümkün olabilir.”

Aslında ChatGPT gibi yazma programları henüz kendi fikirlerini geliştirebilmiş değil. Bu aynı zamanda çalışma şekillerinden de kaynaklanıyor: Milyarlarca ve milyarlarca sayfalık metne dayanarak, temelde sadece bir sonraki kelimenin hangisi olduğunu tahmin ediyorlar. Bu genellikle şaşırtıcı derecede iyi metinlerle sonuçlanır, ancak bilgisayar şu ana kadar bunları gerçekten anlayamadı.

Schauer-König, aslında yaratıcı bir şekilde yazan bir yapay zeka fikrine “korkunç bir hayranlık”la baktığını itiraf ediyor. Ancak o zaman bile, eğer mümkün olsaydı, eserlerinin buna katkıda bulunmasını engellemezdi. “O zaman Kral Canute gibi gelgiti yasaklayabilir veya bir Luddite olarak bir buhar makinesini yok etmeye çalışabilirim”; ilerlemenin akışına teslim olur. 75 yaşındaki Kral, muhtemelen kendisinin de artık bu konuyla ilgili bir sorunu olmadığını, belki de “oldukça ilerlemiş yaşı” nedeniyle bu soru konusunda rahat olduğunu söyleyerek şaka yapıyor.

Kaynak:Atlantik Okyanusu

#Konular