‘Kopya resim’ savında ödül savunması: Düelloya davet ediyorum

Captain123

Global Mod
Global Mod
Norveç’te yaşayan ressam Hakan Yaşar’ın tablosunun kopyasını yaptığı tez edilen Elif Şahin Altunkaya, Best Of Turkey Awards (Türkiye’nin En İyileri) Ödül Töreni’nde “Yılın Çıkış Yapan Ressamı” mükafatına layık görüldü. Ödül merasimi sırasında satışa çıkarılan tablo, 40 bin TL’ye alıcı buldu.

Tablolar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında “Cumhuriyet Sergisi” ismiyle sergilendi. Altunkaya, “Yılın Çıkış Yapan Ressamı” mükafatını alırken “Sanatçı kainatta olan bütün kötülükleri, yeterlilik olarak yansıtandır. Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın yeter” tabirlerini kullandı.

‘EMEK HIRSIZLIĞI SANATKARA VE SANATSEVERLERE HAKARETTİR’

Hakan Yaşar ise yaptığı açıklamada kopyalandığını sav ettiği yapıtına 2019 Nisan ayında başladığını, Şubat 2020’de ise bitirdiğini söylemiş oldu. “İstanbul Sanat Fuarı’nda tablolarımı sergilerken birkaç kişi bana gelerek yaptığım bir fotoğrafın Adana’da kopyalandığını, Beşiktaş Medya tarafınca da resme ödül verildiğini söylemiş oldu” sözlerini kullandı.

Yaşar kelamlarına şöyleki devam etti: “Benim berbat bir kopyamı yapmış. Bu, o resmi oraya götürenin ve bunu uygun bir fotoğraf olarak tanımlayanların sanattan anlamadıklarını gösteriyor. bu biçimde bir emek hırsızlığının alenen yapılması hem sanatkara hakaret birebir vakitte sanatseverlere karşı bir hakaret. Beşiktaş Medya’nın da ödül vermesi üzücü bir durum. Bu fotoğraf iki hafta daha sonra Diyarbakır’da sergilenecek. Bana ziyan vermiş olacak.”

‘BENİM YAPTIĞIM BAYAN YAŞLI’

Ressam Hakan Yaşar ve resmi ile bir ilgisi olmadığını öne süren ressam Elif Şahin Altunkaya ise şunları söylemiş oldu:

“Hakan Yaşar’ın yaptığı genç bayan, benimki yaşlı bayan. Karşılaştırabiliriz. Benim Yaşar ile bir ilgim yok. O da sanatını yapıyor ben de. Ancak benim fotoğrafım kimsenin kopyası değil. Düelloya davet ediyorum. Yan yana tıpkı resmi çalışalım. Benim asla bir yanlışım olmaz. Şayet bir fotoğraftan etkilenirsem müsaade alırım fakat o denli yaparım. Ben Hakan Yaşar ile birebir yüzü kullanmadım. Yaşar’ın ne çalıştığını görmedim. Bu fotoğrafta benim DNA’m var. Elime iğne batırarak göz bebeklerini kendi kanımla yaptım. Ben kimseyi taklit ederek bir yerlere gelmek istemiyorum. Bu birinci fotoğrafım. Beni bitirmeye çalışıyorlar. Bu resme geçen yıl başladım lakin birtakım meşakkatler olduğu için bitiremedim. Oğlum Irak’ta asker, yaralı geldi, babamı kaybettim. Amcamı kaybettim. bu biçimde bir müddetç yaşadım, fotoğraf kaldı. Resmi yaptığımda kimse de görmedi. Hiç Facebook’ta da paylaşmadım. Bana haber geldi, stant açar mısınız dediler. ‘Benim bir tane fotoğrafım var bununla da standa katılamam’ dedim. Resmi gördüler, ‘bu ödüllük bir fotoğraf, size bir ödül verelim’ dediler. bu biçimde gelişti. Ben kimseyi arayıp bana ödül verin demedim. Ben Adanalıyım, gelir beni bulur herkes. Hakan yokken ben vardım. Fotoğraftan epey, fotoğrafın ismi ‘Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın’ niçiniyle ödül aldım.”