Kitap fuarı: kriz mi fırsat mı – kitap endüstrisi yapay zekayı tartışıyor

Lorenrot

New member
Kitap fuarı
Kriz mi fırsat mı? Kitap endüstrisi yapay zekayı tartışıyor

Yazar ve yapay zeka uzmanı Holger Volland, yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra risklerini de vurguluyor. Fotoğraf

© Arne Dedert/dpa

Yapay zeka kitap fuarının ana konusu. Algoritma sektörü tehdit ediyor mu? Yapay zeka okumaya değer romanlar yazıyor mu? Peki ya telif hakkı?

Frankfurt’taki bu yılki kitap fuarında yapay zeka (AI) konusunun etrafından dolaşılacak pek bir yol yok. ChatGPT ve Bard gibi, saniyeler içinde otomatik olarak metin, resim veya Haber üreten üretken yapay zeka, birçok sektörde bunun yakında işlerin yerini alıp alamayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Edebiyat endüstrisi artık yapay zekanın fırsatları, riskleri ve hukuki yönleriyle de ilgileniyor.

Her şeyden önce yapay zekanın gerçekten okumaya değer romanlar yazıp yazamayacağı sorusu var: Yazar Jenifer Becker bir panel tartışması sırasında “Sonuçlar henüz pek iyi olmadığı için hâlâ çok fazla şüphe var” dedi. “Yazma işini tamamen özerk bir şekilde bir yapay zekaya devredeceğimiz noktayı henüz göremiyorum. Henüz ilginç bir kitap çıkmayacak.”

Metinlerin kalitesi

Tam romanlar oluşturabilen programlar zaten var. Aynı zamanda bir kültür bilimci olan Becker, “Bir zamanlar bir sabah koca bir kitabı yazmıştım ama ilginç ya da harika değildi” dedi. Sonuç şematik ve klişe bir metindi. Yine de yapay zeka fikir bulmaya ve metinleri gözden geçirmeye yardımcı olabilir. Frankfurt’tan yapay zeka danışmanı Murat Durmuş, teknolojinin gelişme potansiyeli hakkında “Her zaman ‘Yapay zeka bunu henüz yapamaz’ deniyor ama sınırlar giderek daha da zorlanıyor” dedi.

Bilgisayar bilimi profesörü ve yazar Katharina Zweig şunları söylüyor: “Yapay zekayla birlikte kitap yazabileceğime inanıyorum.” Yapay zeka, fikirler veya dernekler için bir tür fikir tartışması ortağı olabilir: “Yaratıcılığımı bu şekilde artırsaydım bunun kötü bir şey olduğunu düşünmezdim.”

Yazar ve yapay zeka uzmanı Holger Volland, algoritmaları edebiyat sektörü için hem fırsatlar hem de riskler olarak görüyor: İster kurgu ister kurgu olsun, yazarlar için yapay zeka “kesinlikle harika bir destektir – araştırma, özet, sıralama veya makale hazırlama konusunda. içerik.”

Uzman kitaplar ve kurgu

Alman Kitap Ticareti Birliği hukuk müşaviri Susanne Barwick’e göre, “bilim ve uzman kitaplar alanı, insanların risklere daha fazla baktığı ve sorunları gördüğü kurgu alanından daha ileride.”

Endüstri zaten yapay zekayı öncelikli olarak idari alanlarda, örneğin pazarlama veya satışta kullanıyor. Volland, onun bu konuda çok yardımcı olabileceğini söylüyor. Ancak aynı zamanda, “işlerin orada özellikle risk altında olması nedeniyle” görevlendirme çok yüksek bir riski temsil ediyor. Görev tanımları da hızla değişecekti.

Edebiyat endüstrisinde hala yapay zekayı çevreleyen birçok telif hakkı sorunu var. Börsenverein’den Barwick, “Tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş bir kitabı piyasaya çıkarırsanız, onu kullanma hakkınız olmaz” dedi. Diğer yayıncılar aynı kitabı hemen piyasaya sunabilirler. Merkezi bir çekişme noktası da yapay zekanın eğitim verileridir: “Yapay zeka modellerinin, rıza alınmadan telif hakkıyla korunan çalışmalarla eğitilmiş olması çok eleştirel olarak değerlendirilmektedir.”

Telif hakkı koruması ve fikri mülkiyet

Tam kitap fuarı zamanında, Avrupalı yazar, yayıncılık ve kitap ticareti birlikleri yapay zekaya yönelik daha güçlü düzenleme çağrısında bulundu. EWC, FEP ve EIBF dernekleri, yazarların çalışmalarının üretken yapay zekayı geliştirmek için kullanılıp kullanılmadığını şeffaf hale getiren AB kurallarına ihtiyaç olduğunu söyledi. “Üretken yapay zeka modelleri şeffaf olmayan ve adil olmayan bir şekilde geliştirildi” dedi. Milyonlarca telif hakkıyla korunan kitap, yazarların ve yayıncıların izni olmadan kullanıldı.

Kitap fuarı patronu Juergen Boos, dünyanın en büyük kitap fuarı başlamadan önce yapay zekanın alakalı bir konu olacağını zaten duyurmuştu. “Bu, telif hakkı koruması ve fikri mülkiyetle ilgili: Neyin korunmaya değer olduğunu, neyin korunmaya değer olmadığını ve içeriğin kime ait olduğunu açıklığa kavuşturmamız gerekiyor” dedi. “Ve tabii ki bu aynı zamanda çeviriler konusuyla ve yapay zekanın hangi kaliteyi gösterebileceğiyle de ilgili.”

Viyana Üniversitesi’nden çeviri araştırmacısı Waltraut Kolb şunları söyledi: “Yapay zekanın gelecekte gelişmiş edebiyatın bir alanı için pek bir rol oynamayacağını düşünüyorum, ancak bunu kitap pazarının diğer büyük bölümleri için görebiliyorum.” Ve edebiyat çevirmeni Claudia Hamm şunları eleştirdi: “Para tasarrufu dışında neden bunlara ihtiyacımız olduğu sorusuna henüz kimse cevap veremedi.”

dpa

#Konular