Kirchentag: Yapay zeka nasıl vaaz veriyor? Kirchentag cevaplar veriyor

Lorenrot

New member
kilise günü
Yapay zeka nasıl vaaz veriyor? Kirchentag cevaplar veriyor

38. Alman Evanjelik Kilisesi Kongresi’nin ziyaretçileri bir Mukaddes Kitap tetkikini takip ediyor. Fotoğraf

© Daniel Karmann/dpa

Yapay zeka yardımıyla lise sınavları çözülebilir ve hatta üniversite bitirme sınavları geçilebilir. Ancak, birçok insan emin değil. Ve şimdi AI’nın kilisede de mi vaaz vermesi gerekiyor?

İlk önce ilk şeyler: Bu oldukça duygusuz bir ilişki. Yapay zeka (AI) tarafından tasarlanan bir hizmet, 38. Alman Evanjelik Kilisesi Kongresi’nde kutlandı. Bir ekranda dönüşümlü olarak birkaç avatar görülebilir. İncil’den alıntı yaparlar, vaaz verirler, dua ederler. Ancak, bir indirim mağazası teklif broşürünü, bir ilacın prospektüsünü veya S-Bahn için zaman çizelgesini de aynı kolaylıkla okuyabilirlerdi.

Fürth’teki St. Paul Kilisesi’nde sessiz kahkahalar patlak verdiğinde, bunun nedeni daha çok bazı ifadelerdir: sesli asistanlar ve avatarlarla çalışan yapay zeka sistemi vaazda talepte bulunur, örneğin, lütfen düzenli olarak dua edin, İncil’i okuyun. ve kiliseye gidin. 1950’lere çok benziyor.

AI tarafından bağışlanan kutsamanın hemen ardından hizmete gelen bazı ziyaretçiler sorgulanıyor. Bir adam, “Kendime çok güveniyorum. Yapay zekanın sınırlarının nerede olduğu çok açık hale geldi. Cihazlar yalnızca ağda ne olduğunu söyleyebilir” diyor. Bir kadın bunu “inanılmaz derecede sıkıcı, kapattım, tıpkı pek hoş olmayan kilise ayinlerinde yaptığım gibi”. “Ne kadar saçma, kaç tane standart cümle” duyunca şok oldu. “Ah, dini saçmalık bingo?” Moderatör Jürgen Pelzer’e yanıt verir.

“AI her şeyi bilen değildir, ona eğitim tekerlekleri vermelisiniz”

İlahiyatçı Jonas Simmerlein bu özel hizmeti hazırladı. AI sistemini şu önemli verilerle besledi: “Nürnberg ve Fürth’te 2023 Evanjelik Kilisesi Günü.” Sistem vaazlı bir ayin düzenlemelidir. “AI her şeyi bilen değildir, ona eğitim tekerlekleri vermelisiniz.”

Peki hizmette AI ile yolculuk nereye gidiyor? Bir ekran ve bir tablet yakında yeterli olacak mı, artık hem Katolik hem de Protestan kiliselerinde zaten nadir hale gelen ilahiyat personeline ihtiyacınız olmayacak mı? Kirchentag seyircisinin büyük bir kısmı ikna olmaktan çok uzaktı. “Fazla kişisel olmayan”, insanların çevrimiçi olarak verebildikleri bir geri bildirimdir. Kirchentag Genel Sekreteri Kristin Jahn, “Bir deneye cesaret ettik” diyor. Ayin sadece şarkı söylemeden ve orgsuz değil, aynı zamanda “mimiksiz, mimiksiz, kalpsiz” idi. AI tarafından söylenen cümle doğru olabilir, ancak “gözlerdeki parlaklık eksik”.

Simmerlein şöyle diyor: “Bu konuda çok rahat olurdum, kimse kiliseleri ve papazları yapay zekayla değiştirmek istemez. Kiliseler var çünkü insanlar oraya gidip ‘Orada destek ve rahatlık buluyorum’ diyorlar. Yapay zeka şimdi bunu yönetebilseydi, insanlar bir yapay zekanın söylemesine izin verirdi. her pazar bir şeysin – işte böyle.” Ama muhtemelen durum böyle olmayacak. “Çoğu insan şöyle diyecek: Önümde ölümlü, aynı zamanda keder de yaşamış biri olsun isterdim. Bu yüzden pek çok insan için o kadar ilginç olmayacak. Ama bu, işlerin olmadığı anlamına gelmez. değişim de olabilir.”

“Yapay Zeka Sevemez”

Erlangen teoloji profesörü ve Alman Etik Konseyi’nin eski başkanı Peter Dabrock, kilise ve teoloji bağlamında yapay zeka söz konusu olduğunda orta bir zemini savunuyor: “Yapay zeka söz konusu olduğunda, şu anki durumda şunu söyleyebilirim: Ben İnternette sohbet robotlarının kullanılması psikoterapi veya pastoral bakım için kullanıldığında büyük sorunlar yaşanır.AB’nin şu anda planladığı AI Yasasına göre, bu nedenle haklı olarak birinin bir botla iletişim kurup kurmadığının duyurulması gerekiyor. veya bir insan muadili ile.”

Diğer alanlarda daha rahat. “Örneğin, bir vaaz hazırlarken ChatGPT ile sohbet ediyorsanız, bu makul bir seçenektir – okumaya veya topluluk grubundaki bir sohbete ek olarak. Bunun o kadar iyi olup olmadığı açık bir sorudur. Her durumda, teknoloji dini bir bağlamda şeytanlaştırılmamalı, göklere de övülmemeli.”

Almanya’daki Evanjelik Kilisesi’nin (EKD) konsey başkanı Annette Kurschus, Paskalya’da yapay zeka konusunda zaten şu yorumu yapmıştı: “Yapay zeka sevemez, empati kuramaz, anlayış gösteremez.” Bununla birlikte, Funke medya grubuyla yaptığı bir röportajda, bu sözde yumuşak faktörlerin insan yaşamı için çok önemli olduğunu söyledi.

Hristiyanlığın yayılmasının ve 2000 yıl sürmesinin ana nedeni, başlangıçta İsa’dan, onun mesajından, dirilişinden bahseden tanıkların olmasıydı. İnançlarını ve coşkularını aktardılar. AI bunu yapamaz (henüz).

dpa

#Konular