Kılıçdaroğlu: Sanatın yasaklanması yöneticilerin dehşetlerinin gün yüzüne çıkması demektir

Captain123

Global Mod
Global Mod
CHP İstanbul Vilayet Başkanlığı tarafınca düzenlenen sıhhat çalışanlarına ithafen “Korona Günlerinde Umut” isimli temayla düzenlenen 2. Klâsik Hikaye ve Fotoğraf Yarışması’nın ödül merasimi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Merasime CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul Vilayet Lideri Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Lider Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı ve davetliler katılırken, dereceye girenlerin mükafatlarını CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu verdi.

Hikaye kısmında “İstanbullu Kemal” hikayesiyle Enes Ersagun Aslan’ın fotoğraf kolunda ise “Kız Kulesi” fotoğrafıyla Murat İbranoğlu’nun birinci olduğu merasimde konuşan Kılıçdaroğlu, “Sanat o kadar kuvvetlidür ki kimi vakit bir fotoğraf, kimi vakit bir fotoğraf siyasal yöneticiler tarafınca yasaklanır… Bir sinema sinemasının, bir fotoğraf karesinin yasaklanması ne demektir? Yöneticilerin dehşetlerinin gün yüzüne çıkması demektir” sözlerini kullandı.

‘BU GÜÇ BÜTÜN KİTLELERİ ETKİLEYEBİLİR’

Alexandre Dumas’nın ‘Üç Silahşörler’ kitabına ait yaşanmış kıssayı anlatarak sanatın değerine değinen Kılıçdaroğlu, “Dumas ‘Üç Silahşörler’i yazdığında, Paris’te bir gazetede tefrika ediliyor. Parisliler sabahın erken saatlerinde gidip gazeteyi alıp romanın sonu ne oldu diye beklerler. Dumas, gazetenin işverenine haber verir, ‘Ben tatile gidiyorum, dönünce romanı bitireceğim’ der. İşveren, ‘Gidemezsin, bütün Parisliler bunu bekliyor, romanı bitir daha sonra gidersin’ diyor. Dumas, ‘Gideceğim, mahkemeye veririm’ diyor. Sonunda olay yargıya intikal ediyor. Hakim, Dumas’ya, ‘Bütün Parisliler bunu bekliyor bitirmeden gidemezsin’ diyor. Dumas, ‘Tamam, bana bir kağıt kalem getirin’ diyor. Alıyor kalemi, romanın baş kahramanının ismini yazıyor. ‘Eline kalemi aldı, ayakları titredi, yere düştü ve öldü’ yazıyor; altına da ‘son’ yazıyor. ‘Roman bitmiştir, ben tatile gidiyorum’ diyor gazetenin işverenine. Onun üzerinde gazetenin işvereni, ‘Tamam sen tatile git, o denli romanı bitirirsin’ diyor. Güç budur. Bir kalem, bir hikaye, bir sinema; bu bir güçtür. Bu güç bütün kitleleri etkileyebilir” dedi.

‘SANAT O KADAR GÜÇLÜDÜR Kİ kimi vakit BİR FOTOĞRAF, BİR FOTOĞRAF SİYASAL YÖNETİCİLER TARAFINDAN YASAKLANIR’

Kılıçdaroğlu, “Fotoğraf, vakti durduran makinedir. Keşke birinci çağlardan itibaren fotoğraflar olabilseydi. Fotoğraf bir şahsa mahsus değil, fotoğrafın aldığı tüm alanı siz gözlemleyebilirsiniz. Şiir de öyledir, bütün hislerimizi aktarırız şiirlere. Sanat aslında beraberinde bir umuttur, umudu yeşerten de sanattır. Sanat o kadar kuvvetlidür ki kimi vakit bir fotoğraf, kimi vakit bir fotoğraf siyasal yöneticiler tarafınca yasaklanır. Potemkin Zırhlısı bunun başında gelir. Potemkin Zırhlısı’nın kimi vakit müziği yasaklanmıştır. Bir sinema sinemasının, bir fotoğraf karesinin yasaklanması ne demektir? Yöneticilerin endişelerinin gün yüzüne çıkması demektir. Hele ki İstanbul’da… İstanbul farklı bir kenttir. İstanbul’un külçeşidini almak, İstanbul’da yaşamak farklı bir olay” diye konuştu.

‘SANATÇILARI BAŞ TACI ETMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR’

“Bizi yaşatan, bize umut veren sanat ve sanatçılardır” diyen Kılıçdaroğlu, “Şairler, öykücüler vardı ortamızda; biz onları büyük bir dikkatle dinlerdik. bu biçimde siyasette değildim lakin artık siyasete girdikten daha sonra da vakit zaman edebiyatçılarla, felsefecilerle bir ortaya gelmek isterim. Keşke bunu tüm siyasetçiler yapabilse. Sanat ve sanatkarla birlikte olmak, yeri geldiğinde ödüllendirmek, tenkitlerini dinlemek bizim düşün dünyamıza katkı verir. Biz bunun farkında mıyız; çoğumuz farkında değildir. Bizi yaşatan, bize umut veren sanat ve sanatkarlardır. Onları her vakit baş tacı etmek bizim misyonumuzdur. Ödül alan tüm arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Sanatı ve sanatçıyı sevmeliyiz ve bedel vermeliyiz” tabirlerini kullandı. (ANKA)