Işıl Kasapoğlu: Tiyatro, üç bin yıldır olduğu üzere yerli yerinde…

Captain123

Global Mod
Global Mod
26. İstanbul Tiyatro Şenliği, 25 Ekim-26 Kasım tarihleri içinde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl, yazıp yönettiği 100’den çok oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en değerli isimlerinden Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek şenlik, Türkiye’den ve yurtharicinden, yeni oyunlardan yenilikçi performanslara, toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir ortaya getirecek.

Işıl Kasapoğlu ile bu yıl “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla gerçekleştirilecek İstanbul Tiyatro Şenliği’ni konuştuk.

Işıl Kasapoğlu

‘FESTİVAL, DÜZENLENDİĞİ KENT İÇİN DEĞİL ÜLKESİ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİDİR’

İstanbul Tiyatro Şenliği, bu yıldan itibaren küratörlük sistemine geçerek, programını yeni bir yapıyla şekillendirmeye hazırlanıyor. 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin küratörlüğünü de siz üstlendiniz. Bu vazifenin sizin için nasıl bir manası var?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) her vakit kültür-sanat alanında hepimizin başvurduğu, açlığını, susuzluğunu giderdiği bir yer oldu. İstanbul Tiyatro Şenliği küratörlüğü için beni aradıklarında memnun oldum olağan olarak. Bir şenlik sadece düzenlendiği kent için değil ülkesi için de fazlaca değerlidir; bir kutlamadır, bir beslenme alanıdır… Lokal ve kozmik olarak bir kucaklaşmadır. Dünyanın daha hoş bir yer olması için harcanan bir gayrettir. Üstlendiğim nazaranv bana işte bunları tabir ediyor. Hem korkutuyor birebir vakitte memnun ediyor beni…

Festival bu yıl, “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla izleyicilerle buluşacak. Bilhassa ekonomik kriz niçiniyle fatura ödeyememekten kapanmaya kadar biroldukca zorluk yaşayan tiyatro sahnelerini de göz önüne alırsak, bu slogan hakkında neler söylemek istersiniz, niye bu slogan seçildi?

Bu sene 26. İstanbul Tiyatro Şenliği için “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganını seçmemizin iki niçini var. Bu slogan hem yerli tiyatronun gücüne vurgu yapıyor birebir vakitte pandemiye, ekonomik zorluklara, yasaklamalara, yani her şeye karşın tiyatronun, üç bin yıldır olduğu üzere, yerli yerinde olduğunun altını çiziyor. Ve pandeminin akabinde seyirciyi bir daha, eskisi üzere, oyunları yerinde yani sahnede izlemeye davet ediyor.

”BU DEVİRDE BİR ŞENLİK NE ANLATMALI?’ SORUSUNDAN YOLA ÇIKTIM’

Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun birinci sefer izleyicilerle buluşacak. Zülfü Livaneli, kaleme aldığı birinci tiyatro oyunu ‘Duvar’ ile şenliğe konuk olurken; Selçuk Prosedür, şenliğe özel olarak ‘İlyada’ oyunuyla sahnede izleyicilerle buluşacak, Ortaoyuncular ise, Ferhan Şensoy’un vefatından daha sonra Şahları da Vururlar ile sahnelere dönerken tarihi Ses Tiyatrosu da perdelerini bir daha şenlikte açacak. Bu oyun seçkisine nasıl karar verdiniz?

26. İstanbul Tiyatro Şenliği seçkisini oluştururken, “bu vakitte bir şenlik ne anlatmalı?” sorusundan yola çıktım. Programın yerli oyunlara yer açarken izleyiciyi ufkunu genişletecek milletlerarası üretimlerle da buluşturması, çeşitliliği, farklı disiplinleri ortasında barındırması, genç sanatkarları teşvik etmesi ve şüphesiz ustalara hürmet duruşunda bulunması benim için değerli noktalardı. Programı bu konuları gözeterek oluşturdum, meslektaşlarımla konuşup onları şenliğe davet ettim, şenlik için oyun üretmeleri konusunda onları yüreklendirdim, teşvik ettim.

“Bergen”in direktörleri M. Caner Alper ve Mehmet Binay ikilisi birinci tiyatro oyunlarını şenliğin açılışı için yaptı; Okan Bayülgen şenlik için bir Richard yorumu hazırladı, Ali Poyrazoğlu şenliğe özel yesyeni bir şov tasarladı, Selçuk Prosedür, Ece Dağıstan Say ile bir arada, yalnızca şenliğe özel, müzikli okuma formatında bir İlyada sahneleyecek, Zülfü Livaneli birinci tiyatro oyununun prömiyerini şenlikte yapacak, Ses Tiyatrosu şenlikle açılacak… İşte 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı bu biçimde ortaya çıktı…

26. İstanbul Tiyatro Şenliği afişi

Festivalde Molière’in doğumunun 400. yılı hem yurtharicinden hem Türkiye’den üretimlerle kutlanırken, Pasolini’nin 100. doğum yılı da özel bir gösterimle anılacak. 26. İstanbul Tiyatro Şenliği kapsamında toplamda 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer alacak. Yurt haricinden gelen oyunların seçkisini oluştururken hassasiyetleriniz neler oldu?

Bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nin programında Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, KKTC ve Yunanistan’dan 7 imal sahnelerde, 3 imal ise perdede izleyicilerle buluşacak. Bu seçkiyi hazırlarken memleketler arası sahnedeki yeni yönelim ve çalışmaları şenlik izleyicisiyle buluşturmak üzere yola çıktık. Şenlik izleyicisi milletlerarası seçkide günümüz tiyatrosunun kıymetli direktör ve koreograflarının yapıtlarını izleme fırsatı bulacaklar. Akram Khan üzere ülkemizde uzun müddettir beklenen isimlerle buluşacaklar. Ben Duke, Euripides Laskaridis üzere Avrupa tiyatrosunun yükselen yıldızlarını tanıma imkânına sahip olacaklar. Ayrıyeten bu yıl Molière’in 400. yaş kutlamaları kapsamında Comédie-Française’nin sahnelediği üç oyunu; Hastalık Hastası, Kibarlık Budalası ve Tartuffe ya da İkiyüzlülük oyunları 12 Kasım Cumartesi günü Atlas 1948 Sineması’nda peş peşe izlenebilecek; bir Molière Maratonu olacak yani…

İzleyicileri neler bekleyecek, son olarak ne söylemek istersiniz?

Farklı disiplinlerden şovların yanı sıra şenlik boyunca fiyatsız olarak düzenlenecek paneller, fotoğraf standı, kukla üretim atölyesi, swing partisi… İzleyicileri, her etkinliğinden zevk alacakları, doyurucu bir şenlik bekliyor.