Ferhan Şensoy’u hatırlamak…

Captain123

Global Mod
Global Mod
Aslı Örnek

Yıl 2008. ‘Son Ders’ isimli sinemanın başrolünde Ferhan Şensoy var ve ben kendisiyle röportaj yapmak için Ses Tiyatrosu’na gideceğim. Fakat aklımda sert bir yapıya sahip olabileceği ve her soruma karşılık vermeyebileceği niyeti var. Bunun sebebi ise kulaktan kulağa yayılan kent efsaneleri… Nasıl âlâ bir muharrir, oyuncu, entelektüel olduğu aşikâr de ben biraz huzursuz ve her şeye hazırlıklıyım. Lakin karşılaştığımız anda tüm tedirginliğim yok oluyor. Beni gülümseyerek karşılıyor. Kendisiyle ilgili şu izlenimi ediniyorum; her şeyden öte karşısındaki kişinin niyetlerine kıymet veren, her cümleyi kıvrak zekasıyla seçen ve net sorulara net karşılıklar veren biri… ‘Ben o denli demedim aman bunu yazmayalım’ diyen biri değil, her neyse o!

Ferhan Bey’le konuşmak hayli hoşuma gidiyor, röportaj uzadıkça uzuyor; ancak ben onun her söylemiş olduğinden kendime ders çıkarıyorum, konuşması adeta ders üzere… Benim sohbetten fazla mutlu olduğumu lakin tedirginliğimi hissettiğini düşünüyorum. Röportaj bittiğinde birebir cümlesini hatırlamasam da, ‘Akşama oyunu olduğunu, konuğumla bir arada beni oyuna davet ediyor’ inanamıyorum. Zira davetiyeyle gazetecileri oyununda ağırlamaktan hoşlanmadığı da söylenirdi. O gün anlıyorum ki, insanların niyetlerine nazaran hareket etmekten çok kişinin tecrübesi daha değerli.

ŞENSOY’U ONBİNLER UĞURLUYOR

O akşam öteki bir planımız bulunmasına karşın ablamla Ferhan Bey’in oyununu izliyor, kucak kucak gülüyoruz. Ben o günü hiç unutmuyorum; Ferhan Şensoy’la kısa müddetliğine de olsun konuşunca sevgim ve hürmetim daha da artıyor. O devir çalıştığım gazeteden ayrılıyorum, freelance müelliflik serüveninde bir sefer daha röportaj yapsam, bugünkü aklımla ona sorular sorsam nasıl keyif alırım diye düşünürken, öldüğü haberi geliyor. İnanamıyor, epey üzülüyorum. Sevdiğim herkese elimden geldiğince yaptığım şeyi yapıp, ben de annemle birlikte epey emek verdiği Ses Tiyatrosu’ndaki cenaze merasimine katılıyorum. Mahşeri bir kalabalık var ve salona tabut geldiğinde hıçkırık sesleri artıyor, salondaki herkes ağlıyor. Tabutun üzerinde Galatasaray bayrağı…

Törenin sunuculuğunu kendisi üzere Galatarasay Liseli Okan Bayülgen yapıyor; o da konuşmakta zorlanıyor. Şensoy’u yakından tanıyanlar, ailesi, dostları onun tiyatroya duyduğu aşkı, yazıya ve yazarlığa aşkını anlatıyor; herkes nasıl değerli bir sanatçı olduğunu anlatıyor. İş; cenazeyi salondan çıkarmaya gelince o kısım sıkıntı oluyor. Zira herkes Ferhan Şensoy’la son kere vedalaşmak istiyor. Tiyatronun bulunduğu Halep Pasajı’nın esnafı da fazlaca üzgün ve kapılarına astıkları yazılarla da bu acıyı anlatmaya çalışıyor. Tabut, Halep Pasajı’ndan çıkarken büyük bir alkış kopuyor ve durmuyor, sokaktan geçenler de durup alkışlamaya başlıyor; Ferhan Şensoy’u o gün sayısını bilmediğim lakin kendisini uygunluğu, üretkenliği ve kişiliğiyle sevdirdiği binler, onbinler uğurluyor.

Aradan geçen bir yılda neler olduğunu merak ediyorum. Ferhan Şensoy’suz bir yılda epey emek verdiği Ses Tiyatrosu ve Ortaoyuncular’la ilgili bilgi almak için arıyorum. Telefonu açan Mustafa Gültekin, Ekim-Kasım üzere bir daha aramamı istiyor, anladığım kadarıyla yeni dönemle bir arada yeni atılımlar olabilir. Pekala şu an gündemlerinde neler var?

ORTAOYUNCULAR’IN SİTESİNDE NELER VAR?

Ses Tiyatrosu’nun sitesinde ‘Ferhangi Şeyler Gösterisi’nin Bostancı Şov Merkezi’ndeki 2 bininci gösterisinin biletleri satılıyor. Online gösterim biletleri Mobilet’ten 29.80-250 lira içinde satılıyor. Bu biletlerden alarak, Ses Tiyatrosu’na ve Ortaoyuncular’a dayanak olabiliyorsunuz. Ortaoyuncular Yayınları’ndan yazdığı 10 kitap satılıyor! Sitede ayrıyeten Ferhan Şensoy’un oynadığı oyunların afişleri de satın alınabiliyor. Bu ortada Derya Şensoy’un tasarımı yaptığı, uzun kollu kırmızı beyaz bluzler, Ferhan Şensoy’un unutulmaz repliklerinin yazdığı tişörtler, çoraplar da satışta. Ses Tiyatrosu’nu ve Ortaoyuncular’ı yaşatmak isteyenlerdenseniz siteye siz de göz atabilirsiniz.