Erman Kunter: “Biz ‘Oyunu değiştir’ diyoruz. Zira senin oyun değiştirir”

Hasan

Member
Kasım ayında yapılacak olan Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlık seçimi için adaylığını açıklayan Erman Kunter, düzenlediği basın toplantısında, idare şurası listesinde yer alan Efe Aydan, Canan Erdoğan, Prof. Dr. Füsun Gürel Uysal, Ömer Araz ile bir arada projelerini deklare etti. 3 adaylı şiddetli bir müddetçten geçtiklerini tabir ederek kelamlarına başlayan ve Hidayet Türkoğlu ile Harun Erdenay’a muvaffakiyetler dileyen Erman Kunter, “Üç adayız ve güç bir müddetçten geçiyoruz. Yarışta yer alan bütün adaylara muvaffakiyetler dilerim. Çok enteresan bir yarış olacak. Hidayet Türkoğlu 1997 yılında birinci sefer benim tarafımdan A Ulusal Takım’a çağırıldı, daha sonra da bir dünya yıldızı oldu.

“Mutluluk verici”

Bu benim için gurur sebebidir. Öbür aday Harun Erdenay. Babası Kemal ağabeyin benim üzerimde epey emeği vardır. Basketbola İTÜ’de başladım. Kemal ağabeyle basketbolumu fazlaca geliştirdim. bu biçimdelar sahanın kenarında top oynayan küçük bir çocuk, Avrupa’nın en değerli oyuncularından biri oldu, en skorer ismi oldu. Türkiye’nin bu iki değerli ismiyle yarışa çıktık. Bu olay benim için memnunluk verici. Basketbolun ortasından gelen üç adayız. Her iki adaya da muvaffakiyetler diliyorum” tabirlerini kullandı.

“Federasyonda savurganlık var”

Meselelerin günden güne büyüdüğünün konuşulduğunu söyleyen Erman Kunter, “Kiminle konuştuysak meselelerin günden güne büyüdüğünü görüyoruz. Kapanan kulüpler var, kapanmaya yakın kulüpler var. Bu da değişimin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bir tek şey söyleyebilirim ki, basketbol maalesef fazlaca dar bir alana sıkışmış durumda. Anadolu’da basketbolun büyük bir eksikliği var. Bizim değişim hareketimizin değerli noktalarından birisi bu. Basketbolun yeterli yönetilmediğini ve kaynakların düzgün kullanılmadığını düşünüyoruz. Bir savurganlık var. Anadolu’da karınca üzere çalışan bir sürü beşere kulak verdiğimizde değişim talebinin de ne kadar kuvvetli olduğunu görüyoruz. 4 temel unsurumuz var. Şeffaflık, liyakat, verimlilik ve katılımcılık. Başta kulüpler olmak üzere bütün basketbol ailesindeki paydaşlar, federasyonun bütçesini öğrenmek istiyorlar. Bu niçinle denetleme heyetine büyük bir ehemmiyet veriyoruz ve kendilerine yetki veriyoruz. Ayrıyeten temas halinde olduğumuz bir memleketler arası kuruluşun da denetlemesini istiyoruz. Herkes basketbol federasyonunun harcadığı paranın nereye gittiğini bilecektir. Şeffaflıktaki en kıymetli noktamız bu. Liyakat eksikliğini son periyotta hayli çekiyoruz. Basketbol ailemizin kutuplaşma hastalığına düştüğünü görüyoruz.

“Bu kadar büyük kaynaktan verimlilik alamıyoruz”

bu biçimde bir durum olduğunda da hakikat ekip kuramıyorsunuz. Bilhassa çocukların yarınlara hazırlanması için en hakikat takımları kurmaya hazırlanıyoruz. Yurt haricinde fazlaca çalıştığım için, Avrupa’da basketbola ayrılan bütçelerin ne olduğunu biliyorum. Türkiye bugün Avrupa’da bu mevzuda birinci 3 ya da birinci 4’ün ortasındadır. Buna rağmen verimlilik son derece düşük. Bizden daha mütevazı bütçelerle gruplar Avrupa şampiyonu oluyor, olimpiyatlara gidiyor. Bu durum bizim verimliliğimizin hakikat olmadığını gösteriyor. Bu kadar büyük kaynaktan verimlilik alamıyoruz. Bu niçinle savurganlıktan kaçmamız gerekiyor. Basketbolu güzel yönetmek için, basketbolun tüm paydaşlarına kulak vermemiz lazım. her insanın fikri fazlaca kıymetli. Herkes bu işe katılacak. İşçilerin üretimi olmadan bir yere varamayız. Zirveden inme değil, tabandan iştiraki destekleyen bir idare kelamı veriyoruz” açıklamasında bulundu.

“Biz ‘Oyunu değiştir’ diyoruz. Zira senin oyun değiştirir”

Biroldukça projeleri olduğunu söz eden Erman Kunter, “Ama vakit kısıtlaması niçiniyle bir kısmından feragat edeceğiz. En epeyce lisana getirilen mevzu, kulüp gelirlerinin artırılmasıydı. Bu gelirler kâfi seviyede değil. Bu kulüplere vereceğimiz ve sonuna kadar gerisinde duracağımız kelamdır, iştirak bedellerini kaldıracağız. Bu durumda bütçedeki açığı nasıl kapatacaksınız diyorlar. Savurganlıktan kaçınacağız. Kaynakları hakikat kullanmıyoruz. Basketbol federasyonunun kâfi kaynağı vardır. Kesinlikle savurganlığı ortadan kaldıracağız. Bunun devamında bir sponsorluk var. Görüştüğümüz ve şu anda muahedeye vardığımız 4 sponsor var. Bizim gereksinimimiz üzerinde bir sponsorluk mutabakatı yaparsak, bunu da kesinlikle kulüplere aktaracağız. Kulüplerin lig koordinatörünün kulüpler tarafınca seçilmesini istiyoruz. Bunun yanında atlet yetiştirirken hakem de yetiştirmek zorundayız. Ulusal kadrolarda ana maksadımız 2024 Paris Olimpiyatları’nda hem bayan hem erkek kadrolarıyla yer almak. Biz ‘Oyunu değiştir’ diyoruz. Zira senin oyun değiştirir. Bizim ana prensibimiz bu” diye konuştu.