Erdal Öz Edebiyat Mükafatı, Mehmet Eroğlu’na verildi

Captain123

Global Mod
Global Mod
Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Mehmet Eroğlu’na mükafatı takdim edildi.

Can Yayınları’ndan yapılan açıklamada, Dada Salon’da düzenlenen merasimde Eroğlu, mükafatını seçici şura üyelerinden Metin Celal’in elinden aldı.

Celal, “Mehmet Eroğlu, şahsi ya da toplumsal yıkımlara, acılara karşı hassaslığı ve sorumlu bir aydın muharrir tutumuyla, gerçek ömrün, gerçek insanlarını, yakın tarihin karanlık periyotlarını ele alan romanlarıyla ve girdiği yeni arayışlarla mükafata layık görüldü” dedi.

Ödülün kendisi için başka bir manası olduğunu söyleyen Mehmet Eroğlu ise Erdal Öz’le ODTÜ’de öğrenciyken tanıştıklarını anlattı: “Biz şebekemizi göstererek, basılmış ancak satışı yasaklanmış kitapları alırdık. Birinci tanışıklığımız bu biçimde oldu. daha sonra yollarımız 12 Mart’ta sıkıyönetim mahkemelerinde kesişti. Farklı davalardan yargılandık. 1974’te genel afla bu sorun bir kenara konmuş oldu. O tarihte, genel affın çıktığı günün ertesinde eşim birinci maaşıyla bana bir daktilo aldı ve ‘Yaz’ dedi. bu biçimdedan beri hiç orta vermeden yazıyorum.”

Eroğlu, 12 Eylül askeri darbesinin akabinde kitaplarını Erdal Öz haricinde kimsenin basmaya cüret edemediğini de lisana getirdi.

“Erdal Öz Edebiyat Ödülü”, 2008’den bu yana Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkır Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, Küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla ve Selim İleri’ye verildi.