Ekrem İmamoğlu: Asla vazgeçmemeyi bizlere Nazım Hikmet öğretti

Captain123

Global Mod
Global Mod
Şair Nazım Hikmet Ran anısına, gazeteci Nebil Özgentürk’ün senaristliğini ve direktörlüğünü üstlendiği “Nazım 120 yaşında – Uygun ki Doğdun Nazım Hikmet” belgeselinin birinci gösterimi şairin doğum günü olan 15 Ocak’ta, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Salonu’nda gerçekleştirildi. Gösterime, CHP İstanbul Vilayet Lideri Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul milletvekilleri Turan Aydoğan ve Sezgin Tanrıkulu ile İBB Lideri Ekrem İmamoğlu katıldı.

Nazım Hikmet’in ömründen kesitlerin yer aldığı belgeselin akabinde, sırasıyla; Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Lider Vekili Değer Coşkun, Özgentürk ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

.

‘BU TOPRAKLARIN İNSANLARI NAZIM HİKMET’İ ÇOK SEVDİ’

Nazım Hikmet’in hayli özel bir insan olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, belgeselde emeği geçen tüm takıma teşekkürlerini ileterek, “Çok erken göçtü. Yaşadığı zorluklarla, büyük gayretlerle bu ülkede var oldu. Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en kıymetli şairlerinden birisi olan Nazım Hikmet’i, kendi lisanından okuyabilmenin şanslı insanlarıyız diye düşünüyorum. Çok sevdi bu toprakların insanları Nazım Hikmet’i. Lakin ne yazık ki, acı anılarının da problemli hislerinin da bir daha bu topraklarda yaşadı. Ve ne yazık ki, görüşleri niçiniyle memleketinden uzakta hayata gözlerini yumdu” dedi.

‘ASLA VAZGEÇMEMEYİ BİZLERE NAZIM HİKMET ÖĞRETTİ’

Nazım Hikmet’in vasiyetindeki üzere Anadolu’da bir köy mezarlığında değil, Moskova’da defnedildiğini hatırlatan İmamoğlu, bu durumun keder verici olduğunu vurguladı. Nazım Hikmet’in şiirleriyle, mısralarıyla ve hisleriyle, bu topraklarda var olduğunu belirten İmamoğlu, “Bu istikametiyle şair Nazım Hikmet, bir köy mezarlığındadır. Ya da Gülhane Parkı’nda bir ceviz ağacıdır. O hisle karşılıyoruz kendisini. Bize o denli hoş vasiyetler, hoş emanetler, o denli hoş hisler bıraktı ki, ‘Bir ağaç üzere tek ve hür / ve bir orman üzere kardeşçesine’ cümlesi için bile fazlaca derin yazılar, kitaplar kaleme alınabilir ya da bunun üzerine fazlaca derin ideolojiler, kanılar üretilebilir. Yaşamanın, sevmenin, hayatı sevmenin ne kadar önemli bir iş olduğunu hepimize öğretti Nazım Hikmet. Tahminen de dünyanın en güç koşullarında bile ümit etmeyi, ümitli olmayı ve asla vazgeçmemeyi de bizlere Nazım Hikmet öğretti. Her vakit hayatın bedelini ve hoşluğunu vurguladı. hayatı, insanlarını, memleketini sevmekten hiç vazgeçmedi” sözlerini kullandı.

‘YAKIN VAKİTTE DAİMA BİRLİKTE ÇOK HOŞ GÜNLERİ GÖRECEĞİZ’

Şairin “Güzel günler bakılırsaceğiz çocuklar. Güneşli günler goreceğiz. Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar. Işıklı maviliklere süreceğiz” dizelerini okuyan Ekrem İmamoğlu şunları söylemiş oldu:

“Nazım Hikmet’in değerini bilmemiz, anlamamız, okumamız kural. Ne yazık ki bugün, ülkemizde bir daha güç günler yaşıyoruz. Bu ülkede gençlerin, ülkemiz için hayal kurmayı değil, hayallerinin yurt dışına gitmek olduğu bir devri yaşıyoruz. Bu hoş ülkeden umutlarını kesmemeleri için, işte o Nazım’ın ruhunun hepimizle var olması ve o biçimde uğraş etmesi kuraldır diye söylemek istiyorum. Umutlu olmak, geleceğe umutla bakmak hepimizin asli sorumluluğudur. Kaldı ki, ümidi daim kılmak ve o istikametiyle güçlendirme konusunda da Nazım Hikmet sevdalılarının ya da ‘Nazım Hikmet’i anlıyorum ve onu hissediyorum’ diyenlerin de değerli bir sorumluluğudur diye hatırlatmak istiyorum. Hoş günlerin epeyce yakında olduğunu ve bu hoş günleri daima birlikte var edeceğimize de yürekten inanıyorum. Katiyetle birlikte başaracağız. ‘Sabahın sahibi vardır, Gün ebediyen bulutta kalmaz. Herhal ilerdedir yaşanacak günlerin en güzelleri’ diyerek, tüm kalbimle bu hoş günlere yürüyüşümüzde inancımı yenilemek istiyorum. Nazım Hikmet, inancımızı beslesin. Nazım Hikmet’in sözleri, mısraları sizlere büyük umutlar vermeye devam etsin. Zira fazlaca yakın vakitte daima birlikte epey hoş günleri bakılırsaceğiz diyorum. Nazım Hikmet’e, hoş İstanbul’dan, 16 milyondan selam olsun.”

Gece, konuşmaların akabinde sahne alan Serenad Bağcan ve Ferhat Livaneli Orkestrası’nın konseriyle bitmiş oldu. (ANKA)