Eğitim: İntihal araştırmacısı: Yapay zeka metinleri için algılayıcılar bir çözüm değil

Lorenrot

New member
Eğitim
İntihal araştırmacısı: Yapay zeka metinlerini tespit etmek çözüm değil

Metin çalışmalarında yapay zeka kullanımını tespit etmesi gereken dedektör yazılımı var ancak bu güvenilir değil. Fotoğraf

© Frank Rumpenhorst/dpa

“ChatGPT, bana bir lisans tezi yaz” – bu tür istekler, yapay zeka hakkındaki yeni heyecandan bu yana mümkün oldu. Üniversiteler şu ana kadar eserin bir kişi tarafından mı yoksa bir makine tarafından mı yazıldığını bulmakta zorluk çekiyor.

Uzman perspektifinden bakıldığında, ChatGPT gibi yapay zeka metin oluşturucularının örneğin tezlerde bildirilmemiş kullanımının şimdilik kanıtlanması zor. Berlin intihal araştırmacısı Debora Weber-Wulff (Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi) Alman Basın Ajansı'na şunları söyledi: “Yapay zeka metinlerinin maskesini kaldırmak için basit bir yazılım çözümü bulunması umudu gerçekleşmeyecek.”

“Orada çok sayıda sözde dedektör yazılımı var, ancak yapması gerekeni yapmıyor.” Üreticilerden bazıları eksiklikleri kabul etti ve güvenilirliğin sınırlarına dikkat çekti.

ChatGPT, kullanıcı komutlarına yanıt olarak metinleri insan dili düzeyinde formüle edebilen ve bilgileri özetleyebilen bir sohbet robotudur. 2022'nin sonundaki yayın, yapay zeka (AI) hakkında bir heyecanı tetikledi ve yüksek öğrenim sektöründe de öğrencilerin eleştirmeden kullanılması ve hatta kandırılmasıyla ilgili endişeler oluştu. Artık bu şekilde oluşturulan metinler hakkında bilgi edinmek için kullanılabilecek programlar da var.

Weber-Wulff, iddia edilen 14 yapay zeka dedektörünü test eden bir çalışma üzerinde çalıştı. Buna göre metin yazanın insan mı yoksa makine mi olduğu sorusuna gelindiğinde bu araçlar güvenilir sonuçlar vermiyordu. Araştırma ekibi bunu 2023'ün sonunda “Uluslararası Eğitimde Dürüstlük Dergisi”nde bildirdi. Çalışma, temel sorunu, yapay zeka ile oluşturulan yaklaşık beş metinden birinin bu şekilde tanınmaması olarak tanımlıyor.

dpa

#Konular