Ceylan Önkol Fotoğraf Yarışı’nın sonuçları belirtildi

Captain123

Global Mod
Global Mod
Eğitim Sen Diyarbakır şubelerinin düzenlediği 12. Ceylan Önkol Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren fotoğraflar belirtildi. 20 Kasım Çocuk Hakları Günü aktifliği olarak düzenlenen yarışın sonuçlarını Amed Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Kadriye Kaya deklare etti.

Konuşmasında çocuk haklarına değinen Kaya, “Çocuk hakları, kanunen ve ahlaki olarak dünya üstündeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sıhhat, yaşama, barınma, fizikî, ruhsal ve cinsel sömürüye karşı korunma üzere haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan kozmik kavramdır” dedi.

Kaya, 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler’de kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Mukavelenin üzerinden yirmi dokuz yıl geçtiği biçimde çocukların temel haklarıyla ilgili ihlallerin devam ettiğini ve değişen şartlarla birlikte çocuklara yönelik farklı ihlal biçimlerinin geliştiğini belirtti.

.

‘HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR’

Mukaveleye imza atan fazlaca sayıda devlet bulunmasına karşın hak ihlallerinin hala çok önemli düzeyde olduğunu belirten Kaya, “Bu hak ihlallerinin yaşandığı yerlerden biri de imzacı ülkelerden biri bulunmasına karşın 17, 29 ve 30. unsurlara çekince koyan Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasıdır. Toplumsal kıymetlerin birinci geliştiği coğrafya olan Ortadoğu, iktidar kaynaklı çatışmalar niçiniyle çocuk haklarının en hayli ihlal edildiği coğrafyalardan biri durumuna gelmiştir. Günümüzde ismi konulmamış bir dünya savaşının yaşandığı Ortadoğu’da yaşanan savaş, en hayli da bayan ve çocuklar üzerinde bir kıyıma dönüşmektedir” tabirini kullandı.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler kararı yüz binlerce çocuğun yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını, mülteci pozisyonuna düştüğüne dikkat çeken Kaya, on binlerce çocuğun ömür haklarının ellerinden alınarak öldürüldüğünü ve bu ölümlerin devam ettiğini vurguladı.

SORUŞTURMA AÇILMADI

Ceylan Önkol’un öldürüldüğünü aktaran Kaya, konuşmasına şöyleki devam etti: “Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri olarak 20 Kasım Çocuk Hakları Günü niçiniyle ismine fotoğraf aktifliği düzenlediğimiz Ceylan Önkol da, temel hak olan Hayat Hakkı elinden alınan çocuklardandı. Tıpkı Enes üzere, Abdullah üzere, Uğur üzere, Umut üzere, Berkin üzere, Cemile üzere, Berat üzere. Lice‘de 28 Eylül 2009 yılında Xambaz mezrasındaki konutundan koyun otlatmaya giden Ceylan Önkol’dan geriye annesinin elleriyle toplayıp birleştirmeye çalıştığı modülleri kaldı. Ne failleri, ne de patlayıcının atıldığı silah bulundu. Olayı araştırmak için bakılırsavlendirilen savcı olay yerine dahi gitmedi. Ne savcıya, ne de Tapan Zirve Karakolu’na soruşturma açılmadı. Çocuklara dönük bu uygulamaları kabul etmiyor, nefretle kınıyoruz. Ak Parti iktidarını, insanlık ismine utanç verici siyasetlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak bizler, çocukların başta ömür hakkı olmak üzere, tüm haklarını muhafaza ve geliştirme gayretini büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz.”

.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

Kaya, sonrasındasında Ceylan Önkol Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren öğrencileri deklare etti. Kaya’nın verdiği bilgiye bakılırsa İlkokul Kademesi’nden dereceye giren öğrenciler şöyleki:

• Akşemsettin İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Viyan Beritan Dündar
  • Akkoyunlu İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Kerem Berken Şimşek
  • Lice Demirçelik İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Siyabend Bulut
    Ortaokul Kademesi’nden dereceye giren öğrenciler ise şu biçimde:
    • Cemil Özgür Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Jiyan Rojhat Azizoğlu
    • Piri Reis Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Elif Yaren Demir
    • Vali Kurt İsmail Paşa Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Melis Kavak
(HABER MERKEZİ)